Stryktipset

Stryktipset har en nästan 100-årig historia i Sverige och fortsätter vara många svenskars favorit tidsfördriv. Detta spännande bettingspel ger spänning till varje fotbollslördag och gör det roligare att följa med de många matcher som spelas. I denna guide om stryktipset skall vi ta en liten titt på stryktipsets historia och hur man spelar. Håll i hatten!

Vad är stryktipset?

Stryktipset är ett spel som tillhandahålls av Svenska Spel. Sporten man spelar på är fotboll. Till skillnad från spel som oddset och bomben baserar sig stryktipset inte på odds. I stryktipset spelar man istället om en prispott som varierar beroende på hur många som spelar men också hur länge sen det var sedan någon vann den högsta vinsten. Även hur många som har lika många rätt som dig bestämmer hur stor vinsterna är.

Traditionellt har stryktipset spelas på lördag klockan 16:00 och det är svenska och engelska fotbollsmatcher man tippar på. Idag finns det också Europatipset där man tippar på matcher från andra europeiska länder, t.ex. Spanien eller Italien som kan spelas andra tider.

Hur spelar man stryktipset?

Målet i Stryktipset är att gissa resultatet rätt på 13 fotbollsmatcher. Du behöver inte gissa rätt målantal utan istället gissar du om hemma- eller bortalaget vinner, alternativt om matchen blir oavgjord. En hemmavinst betecknas som 1, en bortavinst som 2 och oavgjort som X. På varje match kan du alltså tippa 1, x eller 2. Resultaten bestäms inom reguljär speltid, d.v.s. inom första 90 minuter.

Du kan spela antingen online på Svenska Spels hemsida eller gå till närmaste spelombud. Oberoende om du spelar på nätet eller hos ditt spelombud så behöver du bara fylla i en blankett med resultaten du tror att kommer. Sedan betalar du din spelkupong och går hem och väntar på att matcherna börjar. För att få en vinst måste du i regel tippa rätt på minst 10 matcher. 1 rad kostar 1 krona men det finns också olika system man kan använda sig av när man spelar.

Lockas man däremot mer av spel på nätet så kan online betting vara ett smidigare alternativ på flera sätt. På spelautomater.se hittar man en enkel guide där man snabbt och enkelt lär sig grunderna för oddsspel online.

System i Stryktipset

1 rad i Stryktipset kostar 1 krona men det är sällan en spelare nöjer sig med bara 1 rad. Istället för att lämna in tiotals kuponger kan man spela med system på en och samma kupong. Dessa system använder man på matcher man är mindre säker på. Om man t.ex. inte är säker på att en match blir hemmavinst så kan man satsa på både hemmavinst och oavgjort på samma match. Detta betecknas 1x och kallas för halvgardering. Det går också att helgardera en match, d.v.s. spela 1×2 vilket innebär att man kommer ha den matchen rätt oberoende av vad resultatet blir.

Man räknar ut kostnaden genom att multiplicera antalet 1, x och 2 för alla 13 rader. Det kan t.ex. se ut såhär: 1*2*1*2*1*1*3*1*2*2*1*1*1=48. Detta innebär att du spelar 48 stycken rader och eftersom 1 rad kostar 1 krona kommer detta system kosta dig 48 kr.

Vinstchanser

Så klart går det att räkna ut hur stor chans det är att man lyckas få en vinst. Vinstchanserna för de olika antalet rätt är följande:

  • 13 rätt = 1 på 1 594 323
  • 12 rätt = 1 på 61 320
  • 11 rätt = 1 på 5 110
  • 10 rätt = 1 på 693

Stryktipsets historia

Stryktipset har en väldigt lång historia i Sverige. Det spelades för första gången den 20:e oktober 1934 vilket innebär att det börjar närma sig 100 år sedan stryktipset introducerades i Sverige. Den första versionen av detta populära bettingspel hade 12 matcher och en tippad rad kostade 25 öre. Det hade samma format till 1969 då antalet matcher höjdes till 13 stycken. Priset på en rad har ökat sakta genom åren och det var 1985 som Stryktipset fick det nuvarande priset som är 1 kr per rad.

Sammanfattning om stryktipset

Det är nog ingen bettingfantast i Sverige som inte har tippat på stryktipset. Det är ett av de mest populära sportspelen i Sverige och har varit det i årtionden. Det finns mindre variation i hur du kan satsa om man t.ex. jämför med oddset, där man själv kan bestämma exakt hur sin kupong ser ut. Vi tror ändå att charmen i spelet är det faktum att du spelar på exakt samma matcher som alla andra spelare. Du kan därför spela med dina kollegor, eller till och med tävla med dem om vem som har flest rätt.

Stryktipset har dessutom traditionellt spelats på lördag eftermiddag vilket har gett upphov till fotbollslördag som är ett event som ligger många svenskar nära hjärtat. Detta har ytterligare bidragit till stryktipsets kultstatus, man kan kolla på matcher med sina vänner och det har ett liknande format varje gång fastän matcherna ändrar. En social händelse helt enkelt. Stryktipset har också en prispott på flera miljoner kroner vilket såklart bidrar till spänningen.