Vilka kuskar var mest framgångsrika 2020?

Är du lättad över att 2020 äntligen är över? Har du hunnit pusta ut och släppa taget om alla motgångar och utmaningar från förra året, så är det god tid att luta sig tillbaka för att istället minnas det som var bra med 2020 – som exempelvis alla härliga travlopp. I den här texten tar vi en snabbtitt på vilka kuskar som kunde lämna det gångna året bakom sig med flaggan i topp.

Kan du gissa dig till vilka kuskar som kammade hem flest segrar och mest pengar under 2020?

Kuskarna med flest vinster under året

En av anledningarna till att travsport är så populärt i Sverige är att det körs otroligt många lopp varje år. Inte nog med att de tusentals loppen engagerar tusentals personer, de är också en viktig kugge i den kommersiella spelmarknaden. Det går nämligen att spela på trav mer eller mindre dagligen (letar du efter sidor med odds och betting på trav och andra sporter så hittar du dem här), tack vare att över 8 000 lopp går av stapeln varje år.

De många loppen möjliggör även för de mest framstående kuskarna i landet att bokstavligt talat köra tusentals lopp. 2020 var det tio av de främsta kuskarna i Sverige som körde över 1 000 lopp, och Ulf Ohlsson manglade till och med 2 000-gränsen med sina totalt 2 402 starter under året.

Med så många starter lyckades Ohlsson dessutom vara den kusk som hamnade överst på pallen flest gånger. När det väl var dags att avrunda 2020 så hade Ohlsson segrat i 322 stycken lopp.

Närmast efter Ohlsson hittar vi Björn Goop med 267 förstaplatser, och den med tredje flest vinster under 2020 var veteranen Jorma Kontio, som vann 250 stycken lopp.

Kuskarna med höst segerprocent under året

Tittar vi på vilka kuskar som har flest antal segrar per start så får Ohlsson – trots sina många vinster – se sig omkörd av flertalet av de andra kuskarna med över 1 000 starter. I den kategorin hamnar Goop och Kontio återigen på andra- respektive tredje plats.

Med sina 250 segrar på 1 504 starter hade Kontio en segerprocent på 16,6 procent, och för Goop innebar hans 267 vinster på 1 317 lopp en imponerande segerprocent på 20,3 procent. Trots att Goop hamnade överst på pallen i över en femtedel av alla sina lopp så fick han likväl se sig besegrad av suveränen Örjan Kihlström – men knappt var det.

Kihlström tog under 2020 240 vinster på 1 179 starter, vilket innebär en segerprocent på 20,4 procent.

De vinstrikaste kuskarna under året

Under 2020 var det 15 stycken kuskar som körde in en total vinstsumma på över 10 miljoner kronor, och föga förvånande var det den ovan nämnda kvartetten som blev de allra vinstrikaste.

Kontio blev den fjärde vinstrikaste kusken under 2020, då han totalt vann 31,75 miljoner kronor. Framför Kontio hittar vi Ohlsson som under sina många lopp skrapade ihop 33,21 miljoner kronor. Upp till andraplatsen är det sedan ett ganska rejält hopp – där återfinns Goop med en vinstsumma på 40,59 miljoner kronor.

Ingen av dessa tre kuskar är dock i närheten av den enorma summa som Kihlström körde in. I slutändan landade Kihlströms totala vinstsumma för året på 57,07 miljoner kronor. Det är en av de största vinstsummorna som har uppmätts under ett år.

Rekordet har Kihlström själv från 2018, då resultatet blev över 58 miljoner kronor.