Sport och spel: En lyckad kombination

Spelutvecklare är ständigt på jakt efter nya teman som de kan utveckla sina spel runt, och sport är särskilt tacksamt. Genom åren har spelutvecklare skapat sportspel som har förgyllt tråkiga kvällar mellan ligauppehåll. Spelare har fått möjlighet att kliva in i rollen som Roger Federer (tennis), Lionel Messi (fotboll) eller LeBron James (basket). Oavsett intresse har det släppts flera spel som grundar sig på olika sporter, och några är mer verklighetstrogna än andra.

Fotbollsspel

Det finns gott om fotbollsspel men FIFA är troligtvis det första spelet som många tänker på. Den första versionen släpptes 1993 och sedan dess har det lanserats ett nytt spel varje år. Den senaste utgåvan, FIFA 20, fick blandade recensioner. Fotbollsmatcherna är mer verklighetstrogna, men det finns rum för förbättring. Spelsamfundet har redan kommit med förslag till EA Sport, som utvecklar spelet. Ett av dessa är att de borde släppa ett spel som uppdateras allt eftersom, istället för att det lanseras ett helt nytt spel varje år.

Det enorma fotbollsintresset har inte undgått spelutvecklare och spelbolag. William Hill har fotbollsodds på både internationella och nationella matcher i kategorierna sport och live betting. I kategorin med slots finns spelen Football Champions Cup, från NetEnt, och Foxin’ Wins Football Fever, från NextGen Gaming. Alla dessa spel kan spelas direkt i webbläsaren och det enda som krävs är en bra internetanslutning, och att spelaren loggar in på sitt spelkonto. Andra omtyckta fotbollsspel är Segas Football Manager och Konamis Pro Evolution Soccer.

Tennisspel

Den första sporten som blev ett tv-spel var tennis. Spelet hette Tennis for Two och släpptes 1958. Sedan dess har tennisspel dykt upp sporadiskt på spelmarknaden. 2018 gjorde BigBen Interactive ett försök att återuppliva den klassiska sporten i spelform. Tennis World Tour är ett realistiskt tennisspel för upp till fyra personer. Tennismatcherna spelas precis som de gör i en verklig ATP-turnering, men kritiker hävdar att grafiken behöver bli bättre. Spelet har inget onlineläge och spelarna måste sitta vid samma konsol, vilket har gjort det till ett socialare spel.

Rugbyspel

Är rugby din sport finns det spel som låter dig komma nära de stora klubbarna. I början av 2020 släpptes Rugby 20 av BigBen Interactive. Spelet innehåller alla officiella ligor och klubbar. Du kan spela som ditt favoritlag och leda dem till seger i Super League, NRL eller World Rugby Super Series. Du kan gå in och anpassa taktiken, vilket låter dig sätta din egen prägel i en match. Rugby 20 är tillgängligt både till PS4, Xbox One och Microsoft Windows.

Basketspel

För basketfans släpptes ett helt nytt spel förra året. I slutet av sommaren lanserade 2K Games och 2K Sports spelet NBA 2K20. Likt FIFA har NBA 2K släppts varje år sedan 1999. I spelet kan spelare spela i NBA såväl som i en öppen värld. Grafiken och spelupplägget har uppgraderats jämfört med föregående versioner. Grafiken är bättre, simuleringarna är mer verklighetstrogna och mekaniken är känsligare. Det innebär att spelaren måste placera sina skott mot mål mycket noga för att få till rätt precision.

Det finns mängder med spel som har temat sport. Det finns också golfspel, racingspel och ishockeyspel. Några återskapar sporterna så nära verkligheten det går, medan andra har valt att plocka ut det allra bästa.