De största travloppen i världen

Det går såklart att diskutera vad som definierar ett “stort” travlopp. Är det antalet deltagande? Prispengarna? Eller kanske publiksiffran? Oavsett metod för att ranka stora lopp så finns det några tävlingar som alltid nämns i diskussionen. De är loppen där prestigen är lite större än vid andra evenemang, som har en mångårig tradition och som får ett mediafokus långt bortom de vanliga lunchloppen.

Sverige har länge varit ett land med en stor förkärlek till hästsport och framför allt trav. Genom att exempelvis besöka populära spelsajter kan man se vilka trav som är störst just nu. Besök denna länken för fler tips på vad det finns för internationalle trav- och sporthändelser.

Prix d’Amérique

1920, det är året som Prix d’Amérique gick av stapeln för allra första gången. I år var det med andra ord 100-årsjubileum för loppet som årligen körs den sista söndagen i januari. Jubileumsloppet fick se en svensk överst på prispallen med Björn Goop som tillsammans med det franska varmblodet Face Time Bourbon kammade hem segern. Den första svenska segern kom redan 1950 då legendariske kusken Sören Nordin vann med sin häst Scotch Fez.

Det anrika loppet inrättades som ett tack till USA för den hjälp som landet skänkte Frankrike under första världskriget. Idag är det många som skulle klassa Prix d’Amérique som världens absolut största travlopp.

Hambletonian Stakes

På andra sidan Atlanten, närmare bestämt på den amerikanska östkusten i New Jersey, går loppet Hambletonian Stakes årligen av stapeln, under augusti månad. Loppet har inte riktigt lika många år på nacken som Prix d’Amérique, men näst intill. 1926 genomfördes loppet för första gången och det är idag det mest prestigefyllda loppet i USA, och ett av de mest prestigefyllda loppen i världen.

Loppet är öppet för treåriga varmblodiga hästar och det är döpt efter den legendariske hästen Hambletonian 10. En häst som anses vara sulkyhästens fader i USA.

Första gången en svensk kusk vann loppet var 2001 då Stefan Melander tillsammans med hästen Scarlet Knight stod som segrare. Vinsten räknas även som den första segern av en icke-amerikansk häst, trots att hästen importerades till Sverige som ung från just USA.

Elitloppet

En lista med världens största travlopp är självfallet inte komplett utan ett omnämnande av Elitloppet. Som ett av våra självklaraste vårtecken går loppet av stapeln sista söndagen i maj och har gjort så sedan 1952.

Loppet körs på Solvalla och första gången det kördes var det under Solvallas 25-årsjubileum. Den första svenska vinsten kom under loppets andra upplaga då ovan nämnda Sören Nordin stod som segrare tillsammans med hästen Frances Bulwark.

För travsportsfantaster är det ett måste att följa samtliga av de tre listade loppen. En vinst i något av dem är en biljett in i historieböckerna. Vilket av loppen skulle du klassa som det allra största?