Speltips: Allsvenskans fortsättning

Uppehållet är över och Allsvenskan är igång igen. Tre veckors vila hoppas ha gett lagen vad de behöver för att kämpa om placeringarna under resten av sommaren och hösten. Matchspelet drog igång igen veckan efter midsommar och redan nu har lag som har haft svårt att göra mål, och vinna matcher, lyckats med det. Samtidigt ser det ut som att Malmö FF utökar sin ledning, även om de inte lyckades besegra fjolårets vinnare, AIK.

Europaspel i huvudet

I det senaste mötet mellan AIK och Malmö på Friends Arena slutade matchen oavgjort. Inget av lagen tyckte att matchen hade varit rättvis och det klagades både på domare och på planen. Gräset hade inte bytts ut efter en konsert med Phil Collins, som hölls den 12 juni, och spelarna klagade på att den nästan var ospelbar. Samtidigt menade lagens tränare att de båda gick miste om straffar, offside och ett bortdömt mål.

Kanske hade lagen en dålig dag, eller så kanske de hade huvudet fyllt med annat. Båda lagen kommer nämligen att spela i Europa i sommar, varav AIK kommer att kvala till Champions League mot Ararat-Armenia. Malmö FF kommer i sin tur att spela i Europa League, men det är ännu inte bestämt vilka de kommer att möta. I Allsvenskan leder det skånska laget framför stockholmarna och oddsen är till Malmös fördel. Enligt avsnittet med fotboll odds Betfair är oddsen för att de blir svenska mästare för 21:a gången 1.44. Oddsen för att AIK blir titelmästare igen är 8.0

Vändning för Helsingborg

Medan Malmö FF leder ligan ligger seriens andra skånska lag längre ned i tabellen. Helsingborg hade en tuff start på säsongen och lyckades bara vinna två av de tolv första matcherna. Detta resulterade i att tränaren P-O Ljung sparkades av klubben den 15 juni, trots att de förlängde hans kontrakt i mars. In som tränare kommer klubbprofilen Henrik Larsson, som inte har arbetat för klubben sedan de åkte ur Allsvenskan 2016. Det var få som trodde att Henke skulle komma tillbaka till Olympia med tanke på hur fans gick till attack när de åkte ned i Superettan. Men han är tillbaka säsongen ut och förhoppningsvis kan han lyfta laget. De har redan tagit en seger mot Örebro på bortaplan. Det var första gången på 19 år som laget lyckades med den bedriften. Samtidigt är Andreas Granqvist tillbaka efter sin ljumskskada och de ligger nu på en trettonde plats ovanför kvalgränsen. Klubbens mål är att stanna kvar i ligan.

Vinden vänder

Det känns redan som att vinden håller på att vända för lagen som ligger längre ned i tabellen. Falkenberg vann sin första match sedan premiären mot Elfsborg. Sirius vann mot sjätteplacerade Norrköping och ligger i skrivande stund på en nionde plats. Sist i tabellen hittar vi AFC Eskilstuna. I ett försök att klättra letar de efter förstärkning utomlands och har redan hittat fem nya spelare: en från Spanien, tre från Ghana och en från Algeriet.

En titt på tabellen visar att det är ungefär samma ställning som innan sommaruppehållet. Men flera lag har fått nytändning och ställningen är inte huggen i sten.