Den framgångsrika bettaren och pokerspelaren – vad har de gemensamt?

Att fysisk träning och idrott medför åtskilliga hälsofördelar är knappast en nyhet för någon. Enligt en undersökning som sportkedjan Stadium låter göra varje år angående svenskarnas tränings- och motionsvanor tränar cirka 71 % av svenskarna i någon form åtminstone en gång per vecka. Vanligast är att gå och promenera vilket närmare sex av tio säger sig ägna sig åt när de tränar. Tätt följt av detta kommer styrketräning och löpning. Lite längre ned på listan finns även aktiviteter som bollsport (fotboll är en av landets absolut mest populära sporter), yoga och ridsport. De flesta som tränar säger sig göra det för att uppnå bättre fysisk hälsa och förbättrad kondition. Minst lika viktigt som bättre hälsa är emellertid de mentala förmåner som följer av regelbunden träning såsom ökad stresstålighet, bättre koncentrationsförmåga och glädje genom socialt umgänge. Vem har inte tagit ett glädjeskutt när hemmalaget gör mål på fotbollsmatchen, när man får in en slamdunk på basketplanen, eller när man lyckas väl med en särskild asana inom yogan? Som tur är har begreppet träning breddats något de senaste åren och även de som av olika anledningar kanske är fysiskt begränsade kan idag delta och dela glädjen på olika sätt. Bland annat har en motion lämnats in till riksdagen om att jämställa e-sport med vanlig idrott för att göra idrottssverige ännu mer inkluderande. Bettingvärlden utgör ytterligare en möjlighet att engagera sig i sport och idrott för den som inte nödvändigtvis själv kan delta alla gånger. I den här artikeln tänkte vi ta sats i det senare och ta reda på vad den framgångsrika bettaren och pokerspelaren har gemensamt?

Övning ger färdighet

I likhet med betting är poker lätt att lära sig men det är svårt att utarbeta en god strategi vilket är anledningen till att såväl framgångsrika pokerspelare som bettare vanligtvis lägger ned väsentlig tid på research, övning och att fortlöpande utvärdera sina förluster för att fortsätta växa. En duktig pokerspelare är medveten om vad han eller hon är duktig på men även ödmjuk inför sina svagheter och vet att varje spel- eller oddstillfälle innebär en möjlighet att lära sig något nytt. På samma vis inser den strategiska bettaren att oddsen inte alltid är på hans eller hennes sida och att det gäller att lägga ned tid och engagemang på att ta reda på värdefull information om aktuella spel.

För statistik

Precis som man inom ramen för en affärsverksamhet för bok över bolagets räkenskaper och resultat gör den duktiga bettaren respektive pokerspelaren noteringar och jämförelser efter varje placerat odds eller varje match/turnering. Noteringarna behöver ingalunda vara komplicerade eller långa men ett spreadsheet med statistik hjälper till exempel bettaren att se vilken sport/liga som genererat flest vinster över tid och spelvarianter som han eller hon bör undvika eller satsa mer på. På samma vis uppmärksammar och antecknar den skickliga pokerspelaren sina motspelares oanade och imponerande drag för att själv kunna imitera vid nästa tillfälle, och han eller hon för dessutom bok över mindre gynnsamma händer och drag inför nästkommande speltillfälle. Över tid bygger såväl bettaren som pokerspelaren upp en viktig kunskaps- och informationsbank av erfarenhet som är en värdefull resurs inför framtiden.

Ha roligt

Även om insatserna kan vara höga inom såväl betting som poker är det viktigt att inte tappa perspektivet och glädjen längs vägen. Bettingen ska vara ett sätt för dig att upprätthålla ditt engagemang inom en eller flera av dina favoritsporter och pokern ett sätt att vässa dina strategiska förmågor samtidigt som du utmanar dig själv. Duktiga bettare och pokerspelare har i regel ett genuint engagemang för sina respektive fält som går bortom lusten att ständigt kamma hem vinster. Den gamla klyschan att det är svårt att bli riktigt bra på något som man tycker är tråkigt stämmer i allra högsta grad varför proffsen inom bägge fält strävar efter att behålla spelglädjen och se förluster som en chans att lära snarare än ett nederlag som får dem att vilja kasta in handduken för gott.