Betting säsongen 2021/2022

Pandemin har som bekant bitit sig fast på många håll ute i fotbollseuropa och håller fortfarande ett hårt grepp om det finaste vi har. På en del håll ser vi ordentliga ljusglimtar, som exempelvis i Storbrittanien, men vi kommer inte från att det fortfarande är en annorlunda tillvaro, och så ser det ut att fortsätta ett tag till åtminstone.

För tittar vi närmre på hur fotbollen ser ut i Sverige så är det bara att konstatera att vi fortfarande har en bra bit att vandra, arenorna är långt från fulla och smittspridningen ser ut att behöva bli minimal för att någonting ska förändras. Det är den nya verkligheten, en verklighet även många andra ligor lever i, La Liga, Bundesliga och Serie A, bland annat och det är trots allt något man måste ta hänsyn till när man placerar sina spel hos exempelvis comeon.com.

Så småningom så kommer högst troligt saker och ting att återvända till det normala, arenor som Signal Iduna Park och Camp Nou kommer högst troligt att ta in 100% av kapaciteten och trycket från hemmafansen kommer att bli påtagligt, det är något vi väntat på länge nu och det är även något som givetvis påverkar utfallet i fotbollsmatcher.

Därför har det också varit en minst sagt annorlunda säsong, den vi är inne i nu men främst den från i fjol och den från året innan då fotbollen till varje pris skulle rulla på, trots positiva tester och tomma arenor. Det resulterar alltså fortfarande i att vi får se nya startelvor i princip i varje match, betydligt färre lär det bli under säsongen 21/22 men det kommer fortfarande att påverka.

Även det faktum att EM flyttades har påverkat ordentligt, Copa America spelades som bekant samtidigt och det resulterade i att många toppspelare missade dem inledande omgångarna när väl säsongen 21/22 drog igång, det har varit fler matcher men en mindre kalender och även det är en faktor som är superintressant. Bredden har bivit betydligt viktigare hos klubbarna och det har märkts i värvningsstrategin.

Just sådana detaljer gäller det att fortsätta titta på under den aktuella säsongen, truppläget har alltid varit en viktig detalj men ännu viktigare är den alltså just nu. Även just kapaciteten på arenorna är fortsatt en avgörande detalj, hemmaplansfördelen har inte alls varit densamma sedan pandemins start, det kan Borussia Dortmund intyga. Vi har fått se en ordentlig skillnad på den fronten och det är intressant, betydligt fler skrällar även fastän oddssättningen gått åt andra hållet.

Strategin kring bettingen måste därför också ändras, det gäller att ta hänsyn till dem nya detaljerna och anpassa sig. För även fastän storklubbarna värvar för astronomiska summor så har ironiskt nog fotbollen blivit jämnare under dem senaste två åren. Det kommer vi faktiskt inte från, PSG missade exempelvis ligaguldet i fjol, Juventus säkrade CL-spel i den aboslut sista omågngen samtidigt som Sevilla bara hamnade två poäng efter Barcelona i La Liga. Det är viktigt men också väldigt kul, att fotbollen fortfarande kan vara oförutsägbar, trots att FFP:s ramar inte alls varit tydliga.

Vi har en ny spännande säsong framför oss nu där vi som bekant är ett par omgångar in, tabellen har inte riktigt satt sig än och känslan säger att det faktiskt kommer att ta ett par omågångar innan vi får se några tydliga mönster. I fjol dröjde det trots allt länge innan dem etablerade klubbarna kom igång och känslan säger att det kommer att se exakt likadant ut den här säsongen.

Det har varit en intensiv sommar med EM och Copa America samt landslagsuppehåll nu direkt efter säsongsstarten, det kan därför vara så att det är slitna spelare som återvänder till sina klubblag och att det dessutum kommer att ta lite tid innan alla pusselbitar faller på plats. Här gäller det att vara vaken och försöka identifiera dessa möjligheter, att inte luras av oddssättningen hos spelbolagen utan gå på sin egen linje. Precis som tidigare givetvis, men känslan säger att det uppstått fler möjligheter sedan i maj, juni månad 2020.