Vem vinner presidentvalet i USA 2020?

Presidentvalet i USA har en historia av oförutsägbarhet. Vägen fram är minst sagt snårig och oerhört lång. Kampen är stenhård och varje kandidat vänds ut och in inför en hel värld. Att överleva den processen kräver inte bara en stark politisk agenda, utan också rätt strategi, fingertoppskänsla och en förmåga att klara av alla påhopp på karaktär och leverne. Omvärlden följer händelseutvecklingen med spänning och oddsspel är redan igång i bettingvärlden. Vem vinner presidentvalet i USA 2020?

Bästa odds på presidentvalet i USA 2020 – så ligger oddsen

Det blir allt svårare för opinionsmätningarna att förutse presidentvalens utgång, vilket inte minst visat sig på senare tid. Numera ligger ofta spelbolagens odds närmare sanningen. På jämförelsesidan bästabettingsidorna.se kan man följa utvecklingen på oddsen i presidentvalet i USA 2020. Källan tar fram de bäst utbetalande bettingsidorna med svensk licens. Det är med stöd av dessa jämförelser (de allra högst betalande) som vi drar våra egna slutsatser om respektive presidentkandidat nedan.

Trump favorit

Den sittande republikanske presidenten är för närvarande stor favorit med ett odds som ligger rätt stabilt på runt 3 gånger pengarna. Att bli omvald som president i USA är vanligare än att inte bli det. Efter att Franklin Delano Roosevelt blev vald fyra gånger under en orolig tid då andra världskriget pågick, så sitter numera presidenter i högst två mandatperioder om vardera fyra år och det krävs ofta rätt mycket för att de inte ska klara två perioder.

Än så länge har den visserligen så omstridde Trump inte gjort något som skulle tyda på att han inte blir omvald. Men det är lång väg kvar till 2020.

Beto O’Rourke och Kamala Harris

Beto O´Rourke är ett namn som dyker upp med allt tätare mellanrum. Han utmanade den republikanske presidentkandidaten Ted Cruz i senatsvalet 2018, vilket uppmärksammandes och O´Rourke gjorde bra ifrån sig mot Cruz som ändå är ett av de mer etablerade namnen och som också har ställt upp som presidentkandidat.

En något yngre förmåga med drag av star quality, vilket demokraterna saknat sedan Barack Obama. Dessutom är han mer centrerad i det demokratiska partiets mittfåra med en företagsvänlig agenda, vilket dels beror på hans bakgrund som affärsman, dels för att det finns ett behov av en sådan kandidat i ett parti som hamnat allt mer till vänster där Bernie Sanders är den som stått upp mot Donald Trump.

Det är dock svårare – rent historiskt – att få en så tydlig vänsterkandidat vald till president i USA. Högsta oddset för O ´Rourke ligger runt 8.00.

Senatorn Kamala Harris är ett annat intressant namn som hos spelbolagen ligger på ungefär samma odds som O ´Rourke. En juridisk karriär från distriktsåklagare i San Francisco till justitieminister i Kalifornien bildar en stark grund för den profilstarke senatorn. Något äldre än O´Rourke, men fortfarande med en lysande framtid om hon spelar korten rätt. Hon publicerade nyligen en memoarbok: The Truths We Hold: An Amercian Journey, vilket mycket väl kan vara ett tecken på ett nytt kliv i karriären. Under sommaren spenderade hon mer på annonsering i sociala medier än någon annan senator.

Andra uppstickare

Joseph Biden är den mest rutinerade utmanaren som inte kan förbises, just nu ligger han runt ett odds runt 11.00, och är för närvarande den allra mest etablerade och kände demokraten med en rad toppositioner genom årens lopp, såsom vice president under Barack Obama.

Dessutom har han ställt upp i flera presidentval tidigare. Han hade nog lagt den politiska karriären, avseende de allra finaste posterna på hyllan, men hans senioritet och åren som vice president har åter lyft upp honom i rampljuset, där det nu finns en hel del väljare som nog skulle se en etablerad och mer sansad president.

Biden skulle dock vara 78 år i samband med att han svär presidenteden, vilket i sig nog är det allra starkaste argumentet mot hans kandidatur.

Senatorn från Massachusetts Elisabeth Warren är en av dem som sannolikt kommer göra ett försök, men där ligger oddset mellan 15 till 21 gånger pengarna och frågan är om hon – likt Bernie Sanders som ligger mellan 19 och 26 gånger pengarna, kanske har en lite för aggressiv agenda och framtoning för att nå hela vägen fram till Vita huset.

Tips och råd för dig som vill betta på presidentvalet

Presidentvalet i USA 2020 skiljer sig inte mycket från andra presidentval eller överhuvudtaget att spela på odds när det gäller politiska val. Det enda som är säkert är att allt kan hända och opinioner kan svänga snabbt, beroende på förutsedda och oförutsedda händelser i kampanjerna.

Dessutom dyker det nästan alltid upp någon överraskning som mycket väl kan gå hela vägen. Vilket inte minst Donald Trump är ett exempel på, men också Barack Obama som i demokraternas primärval besegrade storfavoriten Hillary Clinton.

Därför finns det alltid en poäng med att dela upp sitt speland. Läs på och följ processen noggrant, men lägg gärna spel på några outsiders vars odds är fördelaktiga i ett tidigt läge. Det kan löna sig, för när primärvalen är igång minskar valmöjligheterna rätt snabbt till två-tre kandidater. Och glöm för all delen inte att jämför oddsen mellan dom olika bettingsidorna.