Klassiska spel i vår kultur

Traditionen att tävla och spela spel är urgammal, kanske lika gammal som människans historia. Att ta risker är en del av vår personlighet och en av de saker som har lett mänskligheten framåt. Utan risktagande finns heller inte chansen att vinna något. Vinsten kan ha varit att hitta en ny sorts föda för våra förfäder och idag är det kanske ett fint pris som lockar oss att spela. När vi spelar sällskapsspel med vännerna är det ofta äran som lockar oss att försöka kamma hem vinsten. Spel är en del av vår kultur och en del spel har blivit till klassiker som idag är en självklarhet.

Stentavlor

De första bevisen som arkeologer har hittat på spel hör till de skatter som grävts fram i Egypten. Stentavlor som hittats vid Gizaplatån där de största och mest kända pyramiderna finns vittnar om att det antika Egyptens faraoner och folk tyckte om att hänge sig åt spel. Faraonernas storhetstid utspelade sig ett par hundra år före vår tidräkning började. Det är väl inte helt galet att tänka sig att spel och tävling funnits i tidigare kulturer bara att det idag inte finns några föremål som har bevarats för att bevisa det.

Kejserligt spel

Att spela och tävla var även en stor del av kulturen i det antika Romarriket. Kejsarna i antikens Rom var mycket engagerade i olika typer av spel. En av dem, Claudius, var så förtjust i att spela tärning att han lät tillverka ett speciellt bord som han förde med sig på sina resor runt om i riket. Han var även hängiven brädspelet tabula. Även om tabula sägs ha uppfunnits i antikens Grekland var det väldigt populärt bland romarna. Tabula anses vara världens äldsta brädspel och det är föregångare till spelet backgammon som är ett av vår kulturs mest klassiska spel. En annan romersk kejsare, Julius Ceasar, sägs ha myntat uttryckettärningen är kastad, när han stod inför ett viktigt militärt beslut.

Tärning

Just spel med tärning är någonting som har haft en stor påverkan på vår kultur. Uttryck och metaforer rörande tärningar används ofta i populärkultur som sånger, filmer och böcker. Från början tillverkades tärningar av djurben och dess form kunde vara kvadratisk såväl som flerkantig. Genom historiens gång kunde tärningarna tillverkas av allt från enkla material som trä till mer exklusiva som kristall och ädla metaller. Att spela med tärning går att variera i det oändliga på grund av dess karaktär att kunna komma fram med en stor mängd kombinationer. Det går även att öka på mängden kombinationer genom att lägga till tärningar. Med en tärning är antalet kombinationer sex stycken, läggs en tärning till blir antalet möjliga kombinationer 36. Vi har idag förutom den typen av tärningsspel med två tärningar på casino även flera andra populära tärningsspel där Yatzy kanske är det mest kända. Tärningen är även en stor del av flertalet av de brädspel som finns idag. Det är med tärningens hjälp man tar sig runt spelplanen och det är slumpen som avgör hur många steg man kan flytta sin spelpjäs.

Brädspel

När människan klarade av att tillverka allt mer sofistikerade verktyg ser vi också att det började tillverkas föremål med avsikt att roa. Som brädspel till exempel. Här ovan nämnde vi brädspelet tabula som är det brädspel som anses vara äldst eller i alla fall det som är bevisat att vara äldst. Under århundradena har det sen utvecklats till den form vi spelar i dag, backgammon. Det finns idag att köpa i allt från enkla resevarianter till mer påkostade versioner med exklusiva material som ädelträ. Med civilisationens utveckling har även våra brädspel utvecklats. Ett brädspel som idag räknas som klassisk även om det är betydligt yngre än backgammon är monopol. Det som idag är ett av våra mest populära sällskapsspel skapades under den stora depressionen på 1930-talet. Då för att påvisa de stigande fastighetspriserna. Monopol finns idag i flera olika varianter. En stor förändring skedde 2006 då spelet uppdaterades med nya gator, byggnader och papperspengarna ersattes av bankkort. Norrmalmstorg som tidigare varit spelets dyraste gata fick ny ge plats åt den fashionabla gatan Strandvägen. Tågstationerna byttes ut till tunnelbanestationerna Slussen, Östermalmstorg, Fridhemsplan och T-centralen. När detta klassiska brädspel har funnits med oss ytterligare 70 år kanske det är dags för en ny variant igen och vem vet vilken gata som blir dyrast då. Sant är i alla fall att spel säkert kommer att var en del av vår kultur även i framtiden.