Högteknologisk fotboll: bra eller dåligt?

En av de största nyheterna under sommarens fotbolls-VM i Ryssland var den nyinförda ”Video Assistant Referee” (VAR), som betydde att domarna kunde se tillbaka på händelser och ändra sina beslut. Det är kulmineringen av en högteknologisk våg som fotbollen ridit på under det senaste decenniet, däribland även meta-händelser som berör sportens industri mer indirekt. Det finns olika röster i ljuset av efterskörden – de som talar sig varm om teknologins påverkan på sporten, och andra som menar att det tar ifrån sportens integritet. Det finns kanske inget rätt eller fel, däremot står det klart att saker och ting har förändrats, och här kikar vi lite närmre på vad dessa saker är.

Som nämnt ovan spelade VAR en stor roll i sommarens VM. Sverige gynnades av den nya tekniken redan i första matchen, och då tyckte nog där hemma att detta nya system kanske inte var så dåligt egentligen! Trots att VAR fick mest uppmärksamhet introducerades även andra tekniker under VM, som folk kanske inte kände till. Bland dessa hör funktionen EPTS (Electronic Performance and Tracking System), som genom sensorer och intrikata pulsmätare får data om varje spelares hälsa. Den kan exempelvis mäta spelarnas kroppstemperatur och hjärtslag, vilket bedömer hur trötta de är. Denna information kan sedan matas till tränarna så de vet vilka spelare de bör byta ut. Här går det inte att låtsas!

En annan teknik som verkligen haft en stor påverkan på sporten är sociala medier. På gott och på ont så kommunicerar klubblag och även spelare med sina fans genom sociala medier, vilket har lett till att gapet mellan aktörer och åskådare minskats till den grad att man har känslan av att nästan ”känna” dem. Denna kommunikationsfrihet har dock även öppnat dörren för nättrollen, som satte Sverige i förstummad skam i somras. Lyckligtvis är fotboll en sådan inkluderande sport att folk sedan använde sociala medier emot trollen för att tillsammans sprida budskap om kärlek och delaktighet.

Fotbollen drivs väldigt mycket av meta-industrier och något som verkligen fört människor närmare till sporten är onlinebetting. Mer specifikt, det som på senare år engagerat folk ännu mer i sporten är möjligheten att kunna satsa på matcher under tiden de spelas live, något man kan göra på sajter som William Hill. Detta är något som definitivt fått folk att bry sig mer om vad som händer i matcherna, och på ett djupare plan försöka analysera och engagera sig i matchhändelserna – speciellt eftersom man kan satsa på allt från målgörare till antalet hörnor.

Kanske kan man prata om fotboll och teknologi utan att försöka dra slutsatser om rätt eller fel. Vi lever i en tid där teknologin hela tiden utvecklas och styr oss mot framtiden, och det är något vi måste lära oss att leva med. Det är alltid nyttigt med öppen diskussion, men alltför ofta fokuserar man på att stå på en sida. Istället bör man kanske analysera hur världen se ut och utefter det komma på lösningar hur vi bäst kan anpassa sporten efter våra liv.