Klockan klämtar för Mourinho i Tottenham – potentiella ersättare

Tottenham stod för ännu ett rejält bottennapp när man kraschade ut ur Europa League mot lågt rankade Dinamo Zagreb – detta trots att Spurs gick in i matchen med en ledning på två mål från det första mötet. Fans till Tottenham har länge skruvat på sig över hur laget sett ut under tränaren José Mourinho, och med ännu en titelchans borta finns det en påtaglig risk att portugisen snart får lämna klubben.

Låt oss ta en titt på hur läget ser ut för Mourinho, och vilka namn som finns bland de potentiella efterträdare.

Trytande tålamod efter ännu ett fiasko

Att kalla Spurs uttåg ur Europa League för en besvikelse är en underdrift. I nuläget känns det som om Tottenham lär ha större chans att vinna en jackpot på casino, med några free spins, än de har att kamma hem några större framgångar under José Mourinho.

Den portugisiske stjärntränaren plockades in för att förvandla Tottenham till ett titelvinnande lag, men bortsett från några kortare perioder med fin form har laget sett ytterst mediokert ut. Tongångarna efter 3-0-förlusten mot Dinamo Zagreb i Kroatien var inte nådiga. Mourinho beskrev sig själv som bortom ledsen och lagkaptenen Hugo Lloris stod för en sällan skådad sågning av sig själv och sitt lag.

I en över sju minuter lång intervju kallade han prestationen för skamlig, innan han fortsatte med att såga sig själv, sina lagkamrater och sammanhållningen i klubben. Som tränare för laget står Mourinho som den ytterst ansvarige för prestationerna på planen, och eftersom majoriteten av supportrarna till Spurs dessutom verkar ha tappat tålamodet så känns det allt mer som att hans dagar i klubben är räknade.

Med tanke på omständigheterna är det föga förvånande att de flesta spelbolagen håller Mourinho som favorit till att bli den tränare i Premier League som får sparken härnäst.

De troligaste tränarna att ta över Tottenham

Det kryllar inte av lediga tränare på fotbollsmarknaden, så det finns inte jättemånga givna kandidater till vem som kommer att få ta över tränarrollen i Spurs. Med det sagt finns det några namn som är återkommande i diskussionerna och som dyker upp hos spelbolag som erbjuder odds på frågan.

Bland dessa namn är det i nuläget Eddie Howe, Julian Nagelsmann och Rafa Benitez som sticker ut som de främsta favoriterna.

På pappret är det Nagelsmann som är den attraktivaste kandidaten – tränaren är ung, med mycket positivitet omkring sig, och han har varit mycket framgångsrik i tyska Bundesliga de senaste åren. Vad som talar emot Nagelsmann är att han inte lär lämna sin nuvarande klubb, Red Bull Leipzig, under pågående säsong. Däremot har tränaren öppet deklarerat att han vill till Premier League framöver. Sker ett tränarbyte till sommaren lär Nagelsmann med andra ord vara storfavoriten då.

Eddie Howe och Rafa Benitez står båda utan jobb just nu och skulle kunna ta över Tottenham direkt, men det finns vissa frågetecken kring dem båda. Benitez storhetstid ses av många vara över och Howe har, efter vissa framgångar med Bournemouth, försvunnit helt från rampljuset.

Andra potentiella namn som har lyfts i media och av spelbolag är: Massimiliano Allegri, Ledley King, Scott Parker och svenskbekantingen Graham Potter, för att bara nämna några.

Tottenham Hotspur befinner sig i en mycket prekär situation – negativiteten kring laget är påtaglig och det känns som om någon förändring är ett måste, och det snarast. Dessvärre är alternativen på tränarmarknaden inte glasklara och Mourinho sitter dessutom på ett extremt lukrativt kontrakt, så det lär kosta att ge honom sparken – något som talar för att han trots allt kan bli kvar ett tag till.